Acasa
terre arme menu tab
Despre noi
terre arme menu tab
Aplicatii
terre arme menu tab
Tehnologii
terre arme menu tab
Lucrari recente
terre arme menu tab
Specificatii tehnice
terre arme menu tab
Descarcare fisiere
terre arme menu tab
Contact

terre arme

APRECIERI ASUPRA PRODUSULUI

Rezistenta si stabilitatea.

Pentru structurile de pamant armat, ramblee, deblee, procedeul Freyssisol asigura rezistenta si stabilitate, lucru confirmat de bunul comportament in timp a peste 700.000 m2 de zid Freyssisol realizati si exploatati in toata lumeain conditii climatice din cele mai diferite. Armaturile sintetice  au un fluaj foarte redus (0,3% pe toata durata de exploatare) asigurand o buna stabilitate rambleului sau debleului.

 

Caracteristici fizice specifice optime ale materialului de rambleu:

Unghiul intern de frecare φ, determinat prin metoda forfecarii trebuie sa aiba valoarea minima  de 36º.

Trecerea prin sita cu ochiuri de 80 µm nu trebuie sa depaseasca 15% .

Coeficientul de neuniformitate Cu=D60/ D10>2

 

Siguranta in exploatare.

Este o solutie sigura, realizandu-se ziduri de sprijin cu inaltimi pana la 20 m. Structurile de pamant armat Freyssisol sunt indicate pentru aplicarea pe terenuri slabe, unde zidurile de sprijin masive turnate din beton, necesita fundatii speciale (fundatii pe piloti, fundatii adanci, etc).

Volumul de pamant pentru executia unor lucrari, cand se foloseste solutia Freyssisol se poate micsora cu 30-40% si totodata se reduce suprafata de teren construita. Structurile realizate cu procedeul Freyssisol se integreaza armonios in ambientul natural.

 

Eficenta tehnico-economica

Prin aplicarea procedeului de armare a pamantului se realizeaza economii insemnate. Consumul de ciment, cofraje, agregate naturale granulate, manopera, se micsoreaza deoarece comparativ cu zidurile de sprijin traditionale de rambleu, cantitatea de beton se reduce cu 60-80%.

Pentru aceste ziduri nu mai sunt necesare fundatii (in afara unei grinzi din beton slab cu sectiunea de cca. 0,35x0,15m) si astfel grosimea elementului din beton se reduce la 14-16 cm, nemai fiind necesare ziduri succesive, cu masa mare care sa preia impingerea activa a pamantului.

Volumul de lucrari fiind mai scazut comparativ cu cel traditional, creste productivitatea, iar costul se reduce cu aproximativ 25%.

Granulozitatea pamanturilor trebuie sa prezinte o curba granulometrica cuprinsa in zona alba a graficului din figura. Umplutura de pamant nu trebuie sa contina particule mai mari de 250 mm diametru si poate sa aiba cel mult 15% particule fine care trec prin sita de 80 µm.

 

Diagrama Granulometrica

            

specificatii tehnice

Unghiul intern de frecare a materialului, controlat prin metoda forfecarii, trebuie sa aiba valoarea de 36o sau superioara.

Gradul de compactare va fi minim 95% din proctorul optim modificat si acesta in orice punct, iar in particular in zona situata imediat in spatele paramentului.

Materialele care nu se incadreaza in conditiile mentionate pot fi utilizate dupa consultarea biroului de studii Freyssisol care va emite un aviz scris.

Materialele care se utilizeaza la realizarea rambleului (cum ar fi nisip de mare, zgura, cenusa) pot prezenta caracteristici chimice foarte largi (2<13).

 

Alte informatii

Un rambleu de pamant armat FREYSSISOL are urmatoarea alcatuire:

 

-       Talpa de reglare: este o grinda din beton clasa C20/30 cu latimea de 0,35 m si inaltimea de 0,15 m al carei rol este de a permite o asezare corecta la  montarea primelor panouri de baza.

-       Panouri prefabricate din beton armat: Freyssisol propune trei tipuri de panouri cu grosimea cuprinsa intre 14 si 16 cm:

 

●   Panourile in forma de T cu inaltimea de 1,6 m si latime de 2,00 m

Panourile de baza (semipanouri) rectangulare cu inaltimea de 0,8 m si latimea de 2,00 m

●   Panourile cruciforme pentru pereti inalti cu latimea de 2,00 m si inaltimea de 2,40 m

 

 

Sectiune tip

Fiecare panou este legat la panourile vecine prin trei dibluri de polipropilena. Tipurile de panouri utilizate sunt specificate in documentatia de executie in care se precizeaza de asemenea si panourile speciale (elemente unghiulare, dalete, etc) specifice fiecarui proiect.

Panourile sunt prevazute la partea superioara cu prinderi de ridicaresi manipulare.

Armaturile sunt prinse de panouri prin intermediul perechilor de bucle de ancorare si stifturi.

In general fiecare panou este pravazut cu patru prinderi (doua la partea de jos si doua la 800 mm pe verticala).

 

Elemente pentru imbinari (rosturi):

●  Doua placi de sprijin din elastomeri cu dimensiuni 150x70x22 mm. Aceste placi de sprijin se monteaza in plan orizontal cate doua sub fiecare placa din beton si au rolulde a fixa pozitia placii de deasupra fata de cea de dedesupt (sau grinda de reglare) si de a repartiza presiunea corespunzatoare greutatii acestora;

●  Rostul orizontal dintre panouri este acoperitcu un snur din polietilena. Rosturile verticale dintre panourile alaturate sunt acoperite cu un din polietilena cu dimensiunile 25x25 mm;

●  Pentru ramblee care au un procent ridicat de parte fina si pentru lucrarile la care sunt posibile infiltratii se utilizeaza o banda lata de 400 mm din geotextile care se amplaseaza in dreptul rosturilor orizontale si verticale.

 

Armaturile din polimeri:

Aceste armaturi sunt constituite din zece fascicole separate din fibre de poliester, protejate la exterior de un invelis de polietilena. Ele au latimea de 85-90 mm si grosimea variind intre 4 - 6 mm.

In functie de numarul fibrelor, rezistenta la rupere a armaturilor standard se inscrie in gama: 30, 50, 75 sau 100 KN.

 

Armaturile au propietati mecanice foarte bune (rezistenta la rupere garantata, fluajul de 3% pe toata durata de exploatare.

Propietatile fizico-chimice testate prin introducerea in apa a fibrelor de poliester au aratat ca in conditii normale de temperatura nu exista riscul deteriorarii poliesterului prin hidroliza.

In plus, toate experientele nu au scos in evidenta migrarea ionilor prin bariera de polietilena care protejeaza ca un scut fibra de poliester.

Utilizarea procedeului Freyssisol nu polueaza mediul si nu prezinta pericol de incendiu.

 

Durabilitae si intretinere

Peretii Freyssisol, conform normelor dupa care au fost proiectati si determinarilor experimentale, au o durata de viata de cel puti 100 de ani. Aceste structuri sunt astfel realizate incat pe toata durata lor de viata nu se face intretinerea lor.

 

Fabricare si control

Specificatiile pentru armaturile sintetice, placile din beton, elementele de fixare si pentru structurile de pamant armat, se respecta potrivit prevederilor mai sus mentionate.

In vederea asigurarii constantei calitatii, producatorul va urmarii:

a)    intern unitatii - realizarea productiei in conformitate cu prevederile S.R. ISO 9001, 9002.

b)    extern unitatii - obtinerea unei forme de certificare recunoscute pentru produs.

 

 

Punerea in opera

Mijloacele necesare pentru punerea in opera a peretilor Freyssisol:

●  O masina de ridicat cu capacitatea de minim 2 tone;

●  Un excavator pentru lucrari de pamant (capacitatea 0,3 - 0,5 m3);

●  Un compactor vibrator cu capacitatea aproximativa 3,6 tone/m pentru masiv;

●  Un mic compactor vibrator cu capacitatea maxima 1,5 tone/m pentru zona din apropierea peretilor pe o banda de aproximativ 2m latime;

●  Bare de intoarcere (pentru armaturi sintetice) φ16, L=3 m si barele de fixare φ16, L=50 cm;

●  Stocarea si manipularea panourilor se face conform Prescriptiilor Tehnice de Montaj a peretilor Freyssisol, incluse in Dosarul Tehnic.

 

Echipa de lucru: este formata din patru muncitori si un sef coordonator.

 

Montarea peretilor Freyssisol:

 ●  Realizarea talpii de reglaj din beton clasa C 20/30, cu suprafata bine finisata (toleranta de pana la 5 mm) pentru o buna pozitionare a panourilor;

●  Realizarea rambleului de straturi succesive bine compactate (conform specificatiilor de lucru):

- cu un compactor vibrator greu (tip V1 sau V2) pana la 2 m in spatele peretilor;

- cu un compactor usor pentru zona din apropierea peretilor, pe o banda de aproximativ 2 m latime.

●  Armaturile sintetice:

Sunt dispuse dus intors continuu intre panouri si o bara de otel (bara de intoarcere) fixata in teren cu ajutorul unor "pioneze".

Imbinarea intre doua rulouri succesive se face intr-un punct oarecare situat in jumatatea din spate a rambleului; imbinarea se face pe 2 m lungime si armaturile sunt prinse cu doua agrafe.

Armaturile sunt legate de panouri prin rularea in jurul unor stifturi, care la randul lor sunt prinse de doua bucle constituind o prindere.

Pretensionarea armaturilor este suficenta pentru mentinerea pe loc a stifturilor.

●  Montarea panourilor:

Inaintea montarii panourilor trebuie verificat pentru a ne asigura ca acestea nu au suferit degradari in timpul transportului sau a manipularii.

Se monteaza mai intai panourile jumatate verificandu-se:

-       buna pozitionare a elementelor;

-       aliniamentul orizontal.

Se monteaza apoi panourile intermediare.

Se asigura stabilitatea panourilor standard prin sprijinirea suprafetei exterioare (sparituire) si prin calaje amplasate la partea inferioara.

Prima linie de panouri puse in opera si sprijinite aplica o inclinatie a panourilor standard spre interiorul rambleului cu ajutorul spraituirilor.

In timpul punerii in opera a panourilor se introduce in rosturile verticale - si in parte in cele frontale - coltare din lemn pentru a crea un blocaj. Acesti coltari vor fi amplasati la fiecare linie de panouri. Se prevad trei linii de coltari pe inaltime la ultimile trei linii de panouri puse in opera.

Productivitatea:  pentru un perete in jur de 1000 m2, care prezinta insuficente situatii ce se repeta si acces usor, se prevede un randament normal de 50 - 60 m2/zi (peretele si rambleul corespunzator).

Procedeul Freyssisol este un patent al Terre Armee - Freyssisnet Franta si este agrementat in Romania.

Acest document apartine Terre Armee - Romania si nu va fi folosit decat in scopuri informativ - comerciale.

 
Acasa   |   Despre noi   |   Aplicatii   |   Tehnologii   |   Lucrari recente   |   Specificatii tehnice   |   Descarcare fisiere   |   Contact